Indholdsfortegnelse

Niveauerne for selvindsigt

De 9 niveauer af selvindsigt

Forståelsen af den menneskelige psykologis skiftende karakter og dermed adfærd beskrives i Enneagrammet gennem Niveauerne for Selvindsigt. Denne vertikale dimension af værktøjet giver på helt unik vis indsigt i, hvorledes vores menneskelige natur undertrykkes gennem stress og pres, måske endda gennem traumer og kriser, og hvordan vores ego og vores forsvarsmekanismer tager over i forsøget på at beskytte vores følelser og sårbarhed, og gøre os i stand til at navigere i de gældende omstændighederne.

Niveauerne for Selvindsigt fortæller os altså om, hvorledes vi reagerer under pres, når der er forandringer i livet, når der opstår uforudsete hændelser i hverdagen eller når vores relationer føles svare. Så har vi det der kaldes for en automatisk adfærd, som er en strategi vi oplever som nyttig i situationen. Og vores automatiske adfærd er altid baseret på frygt. Frygt for at miste hvad vi har, frygten for at gå glip af noget, frygten for ikke at være elsket eller være en succes i livet, frygten for at være alene. Frygt, bare frygt.

Pres og stress kan også komme indefra. Det kan handle om selvkritisk indre dialog, mindreværd, følelsen af ensomhed, tvivl, usikkerhed omkring hvad jeg er drevet af eller hvad jeg drømmer om, eller noget helt andet, som du tumler med. Enten i løbet af hverdagen eller måske som en imaginær følgesvend i forståelsen af livet.

Udover at Niveauerne for Selvindsigt fortæller os om, hvordan vi reagerer under pres, så ligger her også læren og indsigten omkring indfrielse af vores potentialer, vores unikke og personlige kvaliteter og kompetencer, og hvordan vi lever livet på den bedst mulige måde som den bedste udgave af os selv.

Kontakt os

Kontakt os